Тракийски гробници >> Голямата косматка

Голямата косматка

Информация | Kарта
seen
9375
facebook
Голямата косматка

Голямата косматка е тракийски могила-гробница, в която се предполага, че е погребан известният тракийски владетел Севт ІІІ. Гробницата е открита от археолога Георги Китов на 21 септември 2004 г. Тя се състои от три камери и дълъг коридор и има обща дължина 26 метра.

Интересното тук е, че насипът на самата могила е датиран преди построяването на гробницата. Затова се предполага, че Голямата косматка е разкопана и след като е изградена гробницата през ІV-ІІІ в.пр.н.е. е засипана отново.

Самата гробница има представителна фасада след, която следва дълъг коридор - 13 метра изграден от големи камъни. След коридора следва първата камера, в която е намерен скелет от кон. След нея следва втората камера, до която се стига през мраморна врата с изображения на женски глави и други орнаменти. Тази втора камера има кръгла форма и височина до 4,5 м.

Третата и последна камера представлява огромен гранитен блок, който е издълбан и наподобява саркофаг, където е погребан тракийският владетел. Тук са били поставени и богати дарове от злато - конски апликации, оръжия, сбруя. Тук е намерен и голям златен венец с дъбови листа и жълъди.

Намерена е също и голяма бронзова глава с брада в естествени размери очите на която са били с полу скъпоценни камъни. Тази глава се датира от V в.пр.н.е.