АИР в България >> Архитектурен резерват – Боженци

Архитектурен резерват – Боженци

Информация | Kарта
seen
35426
facebook
Архитектурен резерват – Боженци

Село Боженци се намира на 16 км от Габрово. То е едно от селищата в България, запазило изцяло старинния си вид от епохата на Българското възраждане. От 1964 г., Боженци с неговите 100 къщи и 7-8 обществени сгради е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Легендата разказва, че когато столицата Търново е превзета от турците, овдовялата болярка Божана с децата си търси убежище към Балкана. Там, в планинските дебри, край студен извор, далеч от поробителя, Божана спира и полага първия камък на селището, което ще носи нейното име.

През втората половина на 18 век в с. Боженци започва бърз икономически подем. Населението се занимава с търговия и занаятчийство. Търгува се с вълна, кожи, восък, мед и изделията на сръчните майстори – ковачи, кожухари, абаджии.
Красива гледка представляват двукатните и трикатни къщи, обвити с бръшлян и диво мушкато. Къщата на Дончо Попа е един от най-типичните паметници, датиращ от периода на националното възраждане. Трикорабната църква “Пророк Илия” с масивни каменни стени, сводове и куполи, е построена през 1835 г. Особеност е слабонаклоненият под пред олтара, украсен с дървен иконостас. Има и камбанария, построена по време на турското господство, като камбаната е доставена от руският град Тула.

Свежият планински въздух, красивата природа, гостоприемните жители на с.Боженци, са причина това райско кътче на България да е посещавано от многобройни туристи.