Манастири и църкви >> Гéрмански манастир

Гéрмански манастир

Информация | Kарта
seen
1804
facebook

Гéрмански манастир "Св. Иван Рилски" се намира в западното подножие на Лозенска планина от Ихтиманска Средна гора, на около 3 км юго-източно от с. Герман.

Основан през Х в. и е най-старият от манастирската група “Софийска Мала Света гора”, както и един от най-старите български манастири. От ХVІІ в. в манастира се развива активна книжовна дейност, свидетелство за което е запазеният в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” известен Гéрмански сборник от граматик Никола.

Метох е на българския Зографски манастир “Св. Георги” в Света гора. Манастира представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна, безкуполна, с притвор черква, построена през 1886 г. върху основите на стария храм, жилищни и стопански сгради. Черквата притежава ценни иконостасни икони, рисувани от Иван Доспевски.

Стенописите в притвора са по-късни и са дело на ученици на проф. Любен Прашков. В двора на манастира са посадени секвои от княз Фердинанд и цар Борис ІІІ, които са ктитори на манастира. СИ от манастира се намират останките от Германското градище.