Манастири и църкви >> Кръстовогорски манастир

Кръстовогорски манастир

Информация | Kарта
seen
2117
facebook

Кръстовогорския манастир “Св. Троица” се намира в Преспанския дял от Западните Родопи, в района на Кръстов връх (1413 м), на ок. 3 км източно от с. Борово и на 2 км югозапдано от с. Мостово. Манастирът представлява комплекс от две черкви - “Св. Троица” (построена през 1958 г.) и “Покров Богородичен” (построена през 90-те години на ХХ в.), аязмо “Преображение Господне”, множество параклиси и жилищни сгради.

Според легендата, монасите заровили в околността част от Светия кръст, на който е бил разпънат Иисус Христос, за да не попадне в ръцете на турците. Оттогава се смята, че околността е свято място и става обект на поклонение. В новата черква се пази бронзовият кръст (тежащ 33 кг), подарен на манастира от цар Борис ІІІ.

Първоначално той е бил поставен на височина сред манастирския комплекс, но е бил откраднат. На крадеца му се случили нещастия и той го върнал разрязан на три части, впоследствие заварени. Сега на мястото на стария е поставен нов 99 кг стоманен кръст. Заедно с Рилския е най-прочут и посещаван манастир в България.