Села >> Морски курорти >> Село Кранево

Село Кранево

Информация | Kарта | Транспорт
seen
6579
facebook

Село Кранево се споменава в турски регистри от 1573 и 1676 г. с името Екрене. По Букурещия мирен договор от 1913 г. то остава под румънска власт. Върнато е на България по силата на Крайовския договор от 1940 г. Намира се в Добричка област, 24 км североизточно от Варна и 42 км югоизточно от Добрич.

Кранево е морски курорт с местно значение. Има удобни автобусни връзки с Балчик, Каварна, Добрич и Варна. Разположено край Черно море, а през селището тече Краневска река. Крайбрежната плажна ивица е обширна, със светъл пясък, слаб наклон на прибежното морско дъно. Непосредствено до плажната ивица са къмпингите "Екзотика" и "Интернационал". В южната част на плажа, запазена от висок скат на платото, има Национален детски комплекс. На север от Кранево, в долината на Батова река има лонгозна гора черноземи, на места варовити скали.

Близо до Кранево са курортните комплекси "Златни пясъци" и "Албена". На юг от селото на най-високата част на Франгенското плато има останки от римската крепост, в района на Националния детски комплекс - от римско селище (ІІв.). При Кранево личат останки от валове, играли важна роля в защитата на източната граница на І-вата българска държава.