Азизие Джамия - Варна

Азизие Джамия - Варна

Информация | Kарта
seen
7298
facebook
Азизие Джамия - Варна

"Азизие" джамия се намира на ул.”Ангел Георгиев” до Ботевата градинка. Носи името на султан Абдул Азис, с чийто средсства е построена е през 1869 година.. Близо 75 години по-късно, джамията спира да се поддържа. Това довежда до срутване на покрива й през 1976 година. След ремонта на джамия "Азизие" през 1990 година, 2 години по-късно през 1992 година, започват да се четат редовни молитви.

Характерно за строежа на всички джамии е, че молитвените им ниши /михрабна/ сочат към Кааба в Мека /най-свещеното място/. Интересно за михрабната ниша на "Азизие" е, че тя е украсена със златна врата именно от Кааба.

Скорошният ремонт е оказал влиянието на сегашния облик на джамията. Интериорът е семпло оформен, но съгласно ислямските канони. Преди да се влезе в молитвения салон се минава през малко предверие, в което има мивки за ритуално измиване и етажерка за оставяне на обувките. Самия молитвен салон е с традиционна квадратна форма, чийто под е застлан с килими. Подът се възприема от молещите се като огледало, до което човек докосва чело и се оглежда с благоговение и чистота. Изографисването на човешки образи е недопустимо, затова в правоъгълни пана има калиграфски текстове от Корана, а на кръгли табли са изписани имената на Аллах и пророка Мохамед.