Крепости в България >> Крепост Урвич

Крепост Урвич

Информация | Kарта
seen
2173
facebook

Крепостта Урвич се намира близо до с. Панчарево, на няколко километра от днешна София. Тя е построена върху стръмен рид, отвсякъде заобиколен от водите на река Искър.

Западният скат, както и част от източният са много стръмни, а южната част е непристъпна защото скалите са почти отвесни. Крепостта е затваряла пространство под формата на неправилен триъгълник. Оцелели са останки от четириъгълна бойна кула на височина 7-8 м., както и руини от източния крепостен зид на две места с дължина съответно 30 и 7-8 м, дебелина 1,5 м и височина 5 м.

Историческите сведения сочат, че крепостта е построена през XIII век. Според някои името си тя е взела от името на местен болярин – Урвич, а според други – от разположението й върху стръмна и непристъпна урва.

Преданията разказват, че в тази крепост цар Иван Шишман се е укрепил и се е борил срещу нахлуващите турци, които чрез завземането на крепостта са се стремили да достигнат до град София и да го превземат. Крепостта паднала, когато българска селянка показала на османците тайния й вход, за да спаси детето си от смърт.

Днес останките й могат да се разгледат след кратка пешеходна разходка нагоре по склона. Запазена е част от крепостна стена с височина до 6 метра, а също и зидове от черквата на крепостта Св. Илия.