Крепости в България >> Град-крепост Хоталич

Град-крепост Хоталич

Информация | Kарта
seen
4512
facebook

Намира се на 4 км от Севлиево. Крепостта е построена още през V в. от Византия над пролома на река Росица на Крушовска планина.

През X век на същото място българската държава започва строителството на отбранително съоръжение, което да брани страната от варварски нападения от север и от Византия от юг. Построената крепост е била най-голяма по площ извън столиците Плиска, Преслав и Търново.

По-късно крепостта е разрушена. Останките и са открити едва през 1979 г. при разкопки. Разкопките на средновековният град Хоталич започват през 1981 г.

Под пластовете пръст се появяват 86 каменни постройки. През същата година започват и проучванията на крепостта Хоталич над средновековния град, където се разкрива висока кула и две успоредни крепостни стени, едната от които се датира от времето на ранновизантийския период, а втората - от IX-X век. Открити са и два входа, през които най - вероятно се е влизало в крепостта.

Самият град-крепост Хоталич се е състоял от четири квартала и един за по-бедното население. Имало е две църкви, една външна и три вътрешни отбранителни стени. На източния и западния вход са били построени отбранителни кули, които да позволяват защита във всички посоки. На централното, най-високо място в цитаделата, се намирала масивна двуетажна сграда, в която най-вероятно е живяло болярското семейство. В близост до нея имало и малка еднокорабна църква, вероятно обслужваща семейството на управителя.

В хода на археологическите разкопки са открити пещи за топене на метал, оръжейни и ковашки работилници, както и керамични пещи. През 1993 г. е намерено и съкровище от 2944 медни монети, сечени в Константинопол през XII век, както и 146 български монети. Накити, гривни и диадеми за глава, открити при крепостта, се пазят в Исторически музей – гр. Севлиево.

Днес до средновековния град Хоталич се стига по асфалтиран път, има питейна вода, място за пикник и барбекю. При желание може да се използва и екскурзовод.