Български владетели >> Цар Михаил Шишман (1322-1330)

Цар Михаил Шишман (1322-1330)

Информация | Kарта
seen
3889
facebook

Бащата на Михаил Шишман, деспот Шишман управлявал Видинска област като самостоятелен владетел. По майчина линия Михаил Шишман е издънка на Асеневия род – майка му е внучка на цар Иван Асен ІІ.
След смъртта на младия Тертер, българската аристокрация извикала и обявила Михаил Шишман за български цар. В началото на царуването си царят се заел с ликвидирането на византийската власт в Тракия. Император Андроник ІІІ не бил в състояние да се противопостави на нашествията на българите и се съгласил на мир. Мирът бил скрепен с брак между Михаил Шишман и вдовицата на Теодор Светослав, която била сестра на Андроник ІІІ.

В началото на 1330 г. Андроник ІІІ и Шишман уговорили окончателно плановете си за войната срещу Сърбия. Решителното сражение станало при Велбъжд (дн.Кюстендил). Сърбите начело с крал Стефан Дечански нападнали българите, които били пръснати да търсят провизии. На 28 юли 1330 г. водите на р. Струма почервенели от кръв и сърбите спечелили голяма победа. Българският цар бил смъртоносно ранен в сражението. Михаил Шишман бил погребан в църквата “Св.Георги” при с. Старо Нагоричане, Кумановско.