Къщи музеи >> Къщата на Георги Кючука

Къщата на Георги Кючука

Информация | Kарта
seen
3369
facebook

Къщата на Георги Кючука е ситуирана върху ъглов парцел. Висока двойна порта въвежда в малък двор; входовете за жилището и за избата са перпендикулярни на оста на влизането. Къщата е построена около 1870 година. Главен поминък на първия стопанин е била търговията.

Застроената площ е сравнително голяма. В приземието освен избата-склад към едната улична страна са поместени и две стаи, свързани с общото входно антре. Освен каменната цистерна под стълбата в приземиетое издигната още и дървена платформа с размери 2,50 х 3,70 м, до която се стига посредством неподвижна дървена стълба от избата. За складирване на бъчвите с вино е използуван северният по-студен ъгъл на приземното пространство. Диаметърът на кадоса е около 1,70 метра. Цистерната има кръгъл отвор с диаметър 0,71 метра.

Входът за етажа заема централно положение на дворната фасада. Той е подчертан с две кръгли колони от дърво (диаметър 20 см), около които на времето са се виели лози и декоративни храсти. Същите колони се използуват за подпори на балкона в етажа.

Всички помещения са директно свързани само със салона. В северната страна е развита познатата ни вече група от кухня, стая и килер; поради дъл­жината на салона килерът е разделен на две — килер и мивка. По вътрешните стени на стаите са изградени стенни долапи.

В югоизточния и в югозападния ъгъл има по една сравнително голяма стая с квадратна форма. Тия две стаи заедно със салона са представителните помещения на жилището; те не са били пригодени толкова за живеене и спане, колкото за приемане на гости.

Дворната фасада на тая къща с твърде претру пана с най-различни но форма и вид елементи (врати, прозорци, балкон и др.) В противовес на това подкупват със своята строга концепция и издържаност уличните фасади. В съотношението между приземието и етажа по-високата част е приземието, което се подчертава още повече от денивелацията. Ъгълът е разрешен с диагонално зарязване на каменния зид и интересно засводяване в горния край. Етажната част е композирана от различно легнали полета, облекчени от гъсто поставените многобройни вертикални отвори на прозорците със съотношение на ширина към височина 1:2 (83 х 166 см). Във всеки прозоречен отвор се намират по девет хоризонтални железа с квадратно сечение (25/25 мм), поставени с ръба напред.

Много богато са обрамчени прозорците. Освен капаците и обичайната рамка с «вежда» в горния край страничните рамки завършват подобно на колона. Подпрозоречната рамка както при Ламбриновата къща има формата на трицентрова крива. Богато профилирана е и входната врата за жилището.

Главният дървен корниз се е развил под ъгъл от 45° в две неравномерни части. Правите плоскости са украсени допълнително с апликирани летвички и тънки дъсчени орнаменти