Крепости в България >> Ковачевско кале

Ковачевско кале

Информация | Kарта
seen
2566
facebook
Ковачевско кале

Крепостта „Ковачевско кале” се намира на няколко км западно от град Попово, в непосредствена близост до шосето Попово-Бяла (II-51).

Построена е по времето на управлението на римския император Константин I Велики между 308 и 324 год. и окончателно унищожена и изоставена от населението й по време на аварските и славянските нашествия по нашите земи през 80-те години на VI век.

Самата крепост, състояла се някога от 17 триетажни кули, две порти и дебели 3,20 м зидове, е разположена на площ от около 50 дка.

Редовни археологически проучвания в нея се извършват всяко лято от 1990 год. до днес, като досега са разкрити 5 огромни кули, западната й порта и отделни сектори във вътрешността й, включващи основите на антични сгради – жилища, малко езическо светилище, водохранилище и др.

Всичките стотици предмети и монети, придобити по време на разкопките, се съхраняват и намират в изложбената зала или във фондовете на Исторически музей – гр. Попово.

Информацията е любезно предоставена от Владимир Стойков. Повече за крепостта може да научите от kovachevsko-kale.hit.bg.