Копривщица

Информация | Kарта
seen
35841
facebook
Копривщица

Копривщица е разположен на 1060 м надморска височина от двете страни на р.Тополка. Недалеч от нея извисяват снага двата най-големи върха в Средна гора – Богдан (1604 м) и Буная (1594 м).

Копривщица е изгаряна и ограбвана от кърджалиите няколко пъти. Но тя играе първостепенна роля в епохата на Българското Възраждане. Първото килийно училище тук е открито още през 1810 г. Бележити просветители, книжовници и писатели от Копривщица са Найден Геров, Йоаким Груев, Веселин Груев, Любен Каравелов.

Чудесни са къщите от Възрожденския период, част от които са превърнати в музеи. Една от тях е Ослековата къща – най-известният архитектурен и етнографски паметник на града, собственост на богат търговец от Копривщица от средата на 19 в.; Домът на Георги Бенковски – ръководител на Априлското въстание; къщата музей на Любен Каравелов. В къщата на Димчо Дебелянов е пресъздадена атмосферата, в която е живял поетът. Копривщица Ви предлага да видите църквата “Свети Николай”, както и “Мавзолей костница от 20 април”, на загиналите в Априлското въстание.

В Копривщица посетителят може да разгледа характерната възрожденска архитектура на някои от най-запазените и пищно украсени домове от епохата:
- Старирадева къща
- Павликянска къща
- Доганова къща
- Млъчкова къща
- Маркова къща
- Чалъкова къща

Градът е отправна точка за множество походи и живописни еко-пътеки.