Градове >> Петрич

Петрич

Информация | Kарта
seen
15092
facebook
Петрич

Град в Югозападна България, област Благоевград. Той е един от най-старите селища по Струма. Първо е населяван от траките, а през 1 век, когато земите са присъединени към Римската империя се превръща в добре укрепен римски град.

Присъединен е към България от кан Пресиян през 837 г. В близост до града е станала решителната битка между цар Самуил и император Василий ІІ през 1014 г. Тогава българите са победени и императора заповядва да ослепят пленените български войници.

Петрич пада под турска власт 1395 г. Освободен е след Балканската война 1912 г.

Интересен и малко известен е т.нар. “Петрички инцидент “. На 19 октомври 1925 г. при прохода Демир капия в Беласица планина става погранична престрелка и е убит един гръцки граничар. Използвайки този повод на 22 октомври гръцките войски нахлуват в България на фронт от 40 км и превземат 10 погранични села. Опитват се да превземат и град Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и от четите на ВМРО.

След героичната съпротива на българите, гръцките войски се изтеглят на 29 октомври. Гърция е обявена за агресор от Обществото на народите.

Интересни са да се посетят Самуиловата крепост, местността Рупите и многото църкви в града.