Шумен

Информация | Kарта | Транспорт
seen
38833
facebook
Шумен

Шумен е един от най-старите градове в България. Животът тук датира от над 3200 години. Разположен е в Североизточна България в живописна долина.

По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град Шумен се превръща през Второто българско царство (XІІ-XІV в.). Освен военен, градът тогава е бил и значителен икономически, търговски, стопански и културен център с развити занаяти.

През първите векове на османското владичество Шумен е голям административен и военен център с обществени постройки и многобройни занаятчийски и търговски дюкяни. Тук през 1851 г. се създава първият български оркестър и операта, а 1856 г. се дава първото театрално представление.

В Шумен Сава Доброплодни създава първото класно девическо училище. От епохата на Възраждането забележителни по своята архитектура са възрожденските къщи в една, от който е живял вождът на унгарската революция Лайош Кошут. Тук е построена и първата пивоварна в България, произвеждаща едно от най-доброто светло пиво в страната.

Интересни за посетителите на града са Монументалния паметник „1300 г. България”, Шуменската крепост, естествения парк “Кьошка”. На няколко километра от града се намира уникалният скален релеф „Мадарски конник”.