Планини >> Родопи

Родопи

Информация | Kарта
seen
13276
facebook
Родопи

Родопите е най-обширната планина в България. Тя не е заледявана през Ледниковата епоха и затова тук липсват острите зъбери, присъщи за Рила и Пирин.

По особености на релефа, Родопите се делят на Западни (високи) и Източни (ниски). На територията на планината има над 2000 висши растения, от които 90 са силно застрашени от изчезване. В Източните Родопи се срещат средиземноморски нискостеблени растителни видове, като вергилиев дъб, габър, драка, червена хвойна и др. В Западните Родопи се срещат смърч, бял бор, черен бор, както и бук.

В Родопите има много язовири – Доспат, Широка поляна, Батак, Студен кладенец и др.

Минералните извори са другото богатство на тази планина. Във Велинград, Нареченски бани, Девин. Баните се предлагат чудесни условия за лечение и почивка. За любителите на снега и ски-спорта са курортите Пампорово и Цигов чарк. Тези, които обичат да се наслаждават на красотата на Родопите, могат да посетят Юндола, Триградското ждрело, Чудните мостове, Белинташ, Дяволския мост, пещерите “Снежанка”, “Дяволско гърло”, “Ягодинската пещера” и “Ухловица”.

Богатата история на тази планина се разкрива и от множеството археологически разкопки – (Перперикон), крепости (Цепина, Устра), както и места за поклонение (Бачковски манастир, Кръстова гора).