СПА курорти >> Велинград

Велинград

Информация | Kарта
seen
41009
facebook
Велинград

Велинград е разположен в центъра на Чепинската котловина, в най-хубавата част на Западните Родопи. Легендите разказват, че по тези земи някога е живял Орфей. Предания твърдят, че този родопски край е дал титаничната сила на Спартак - водача на въстаналите роби в древния Рим.

Намира се на 800 м надморска височина и е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи.

Създаден е през 1948 г. при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино.
Изобилието от минерални води, удобните и модерни бани, мекият климат и прекрасната природа привличат повече от 200 000 почиващи годишно.
Слънчевите дни са 74% от всички дни през годината. Тук рядко падат мъгли. Средната януарска температура е 1.8 оС, а средната юлска е 18.7 оС. Зимата е мека с чудесни условия за ски, лятото е прохладно, а есента е топла и приятна.
Най-голямото природно богатство на Велинград са минералните води. Температурата на минералните извори е между 28 - 86 оС. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Курортът е профилиран за лечение на белодробни заболявания, на ставни заболявания, неврологични, гинекологични, в това число и стерилитет, бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и др.

Велинград се гордее с един природен феномен – Клептуза, най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л ледено студена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река.

Местността Свети Спас е известна с лечебните свойства на светията на здравето. Културни обекти като Историческият музей, Картинната галерия, читалища и кина предлагат развлечения и отмора за гостите на града.

Ловните и дивечовъдни стопанства предлагат много добри условия за развитие на ловния и риболовен туризъм.

Местността Юндола се намира на 16 км западно от Велинград, на 1400 м средна надморска височина.
Местността Белмекен се намира на 24 км северозападно от Велинград, на 2000 м надморска височина, има алпийски характер.

Язовир “Белмекен” дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3 км западно от него е високопланинският спортен комплекс, носещ същото име.

На югозапад от града се намира пещерата “Лепеница” с дължина 1200 м, а също така и биосферният резерват “Мантарица”, включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО.