Батак

Информация | Kарта
seen
41814
facebook
Батак

Град Батак е разположен в Западните Родопи на 36 км от Пазарджик на 1036 м. надморска височина.

Курортът Язовир Батак се намира на север и включва язовир Батак, който е с дължина 17 км и ширина 4 км. На територията му се намират още четири язовира – Беглика, Голям Беглик, Широка поляна и Тошков чарк.

През зимата падат големи снегове – до 150 см в планината. Тук е изградена алпийска ски-писта Батак, дълга 1200 м, и писта за ски-бягане, дълга 20 км.

Релефът е планински със средна надморска височина 1136 м. В югозападната част на Баташката планина се издига връх Сюткя. На юг от Батак, освен Баташки Снежник, се извисяват Остри връх и връх Семерелан. На пространство от 3600 кв.м, което обхваща Баташката планина, се простира Баташкият водносилов път.

На територията на община Батак се намират два резервата – Дупката, който е защитен от ЮНЕСКО, и Беглика. Има 10 защитени местности като най-голяма е Баташки Снежник. Тук се намира и Фотенският водопад, който е истинска природна забележителност.

В района има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове. За това допринасят ненарушената природна среда, разнообразния ландшафт, резерватите, природните забележителности, водни ресурси, разнообразна флора и фауна.

Забележителност са и останките от тракийски, римски, византийски и славянски крепости, могили, мостове и други интересни археологически обекти в района. В околностите на Батак има 9 действащи параклиса.