Къщи музеи >> Къща-музей Дан Колов

Къща-музей Дан Колов

Информация | Kарта
seen
1542
facebook

Истинското име на Дан Колов е Дончо Колев Данев. Роден е в с.Сенник, на 7 км от град Севлиево. Известен е като борец-свободен стил, който побеждава най-силните мъже на своето време. До края на кариерата си,Дан Колов не успява да се състезава с носителя на световната титла Джим Лондос, но става европейски шампион по свободна борба и носител на диамантения пояс.

Напуска България още като невръстно дете, още тринайсетгодишен работи в Унгария, после отива в Америка, където работи като миньор, докер и строител на железница. Започнал да участвува в състезания по борба отначало между работниците, а след това и в професионални двубои. И на върха на кариерата си, Дан Колов не забравя България. ”Чувствам се силен,защото съм българин” - това казва световно-известния борец и отказва многократните предложения за смяна на гражданството си. Така като българин той побеждава в Америка, Азия, Европа, Австралия и Африка. Наричат Дан Колов Балканския лъв. Но славата не го променя-той си остава добряк и дарител с благородно сърце.
Умира на 27 март 1940 г.на 48 г. от туберкулоза.

И днес Дан Колов остава жив в сърцата на хората. В родното му село Сенник е издигнат негов паметник, а къщата, която изгражда за родителите си, е превърната в музей.