Планини >> Малешевска планина

Малешевска планина

Информация | Kарта
seen
1624
facebook

Малешевска планина е планина в Югозападна България и Република Македония и е част от Осогово-Беласишката планина. Разположена е в област Благоевград. На изток склоновете и се спускат стръмно към Кресненското дефиле на река Струма и Северната част на Санданско-Петричката котловина, които я отделят от Пирин. Билото и представлява силно извита дъга, изпъкнала на юг и по него преминава държавната ни граница с Република Македония. По-голямата източна част – 497 кв.км остава в пределите на България.

Най-висок връх е Ильов връх (1802 м), намиращ се точно на границата. Върхът носи името на легендарния български войвода Ильо войвода (1805-1898) известен още като дядо Ильо войвода или Ильо Малешевски. Той е български хайдутин и революционер, считан за национален герой на всички българи и в България и Македония.
Река Брегалница извира от Малешевската планина.

През 1958 г. в планината са засадени бял и черен бор. Животинският свят е разнообразе – има редки видове със средиземноморски произход, кате жаба чесновица, влечуги и др. Тук гнездят около 25 вида птици.

В южната част на Малешевската планина е резерват Соколата, а в източната – Тисата.