Тракийски гробници >> Тракийско светилище на Мишкова нива

Тракийско светилище на Мишкова нива

Информация | Kарта
seen
1640
facebook

Мишкова нива се намира близо до Малко Търново, до границата с Турция зад граничната телена мрежа. Тази местност в Странджа планина е известна с голям и сложен археологически комплекс, представляващ тракийско селище.

Разкопките започват през 1981 г. от проф. Александър Фол. Учените са установили, че светилището е от V-III в. Преди Христа, което го прави най-древното тракийско светилище в Странджа.

Могилният некропол в местността Мишкова нива има за център “Голямата могила”. В южната и част се издига монументален градеж, кръг с външен диаметър 25 м и височина 1,80 м, изграден от 3 реда блокове от бял мрамор. В едната част на кръга има вход към куполна гробница. Тук , на входа е имало плоча (фронтон) с изобразени на нея две ръце с разтворени длани, щит и стрела.

Има предположение, че в тракийското светилище – гробница са погребани важни тракийски личности. Останките им били полагани за известно време в светилището, а след това били премествани в гробището в страни от него.

В светилището са открити мраморни жертвеници на Аполон Аулариос, надпис с посвещение на Херакъл и оброчни плочи с изображения на тракийски конник, съхранявани в музея на град Малко Търново.

Тракийското светилище в Мишкова нива не е било самотна постройка. Край него са открити крепост (на връх Голямо градище), рудници под върха, некропол и антична римска вила.
Има множество легенди, че наблизо е гробницата на известната египетска богиня Бастет – жената котка.