Трета Българска държава >> Български владетели >> Княз Александър Батенберг (1879-1886)

Княз Александър Батенберг (1879-1886)

Информация | Kарта
seen
1503
facebook
Княз Александър Батенберг (1879-1886)

Хесенският принц Александър Батенберг е роден на 5 април 1857 г в италианския град Верона. Руската императрица е негова леля, а брат му Хайнрих се жени за английската принцеса Беатрикс.

Александър Батенберг получава сериозна подготовка в Дрезденското военно училище и участва в Руско-турската (Освободителна) война от 1877-78 г., като подпоручик. Година след приключването на военните действия, той се оказва най-подходящият кандидат за българския княжески престол – предложен от Русия и одобрен от останалите Велики сили.
Когато народът го посреща на 6 юли 1879 г., Александър Батенберг въплащава мечтата на младата нация за истински достоен държавен глава, за независимост и сплотеност около идеята за общо и по-добро бъдеще. Поемайки управлението на новата България, Батенберг е едва 22 годишен. Затова може би въпреки амбициите му да създаде обединение на обществените слоеве и политически сили, действията му са съпроводени и с грешки. Една от грешките, които разграничават княза и народа е отменянето на Търновската конституция на 1 юли 1881 г. На 6 септември 1883 г. Третото народно събрание възстановява по мирен път Търновската конституция. Батенберг успява да преодолее не само личните си разбирания за монархическата власт, но в името на българската независимост да се освободи от опеката на Русия, на която фактически дължи трона си. С инициативата и подписа на княза се реализират идеите за създаване на Българска народна банка и Държавно статистическо бюро, Сметната палата и модерната данъчна система.

Неговият звезден миг несъмнено протича между септември и ноември 1885 г. Новината за обявяването на Съединението на 6 септември 1885 г. заварва Батенберг на военни маневри в Шумен. Приемайки Съединението, князът се изправя пред заплахата от турската инвазия, руската дипломация и сръбското вероломство. Защото Пловдив е символът на Съединението, а Дармщат – столицата на германската провинция Хесен, чийто принц е бащата на княз Александър, с предупреждения за абдикация и принудителна забрава. Сега Батенберг е изправен пред необичайни изпитания. Уголемената след Съединението България, е третирана от Русия грубо, тъй като тя прави опити да разшири влиянието си на Балканите. А една такава по-голяма държава би и попречила на апетитите за завземане на Цариград.

Княз Александър I Батенберг остава в страната ни малко повече от 7 години. Освен Съединението, по време на неговот управление е друго драматично събития – Сръбско-българската война, в която Сърбия е победена от младата българска армия.
Детрониран от офицерски заговор на 8 срещу 9 август 1886 г, той се завръща в страната, за да абдикира на 25 август. След това се завръща в Дармщад, постъпва на служба в австро-унгарската армия и се оженва за оперната певица Йоханцо Лоазингер. Кръщава децата си с български имена. Умира в Грац през 1893 г. Желанието му да бъде погребан в България е уважено от българските власти и до днес в центъра на София се издига скромната му гробница-мавзолей.

Въпреки, че не успя да понесе изпитанията на времето си, той написа: “Като човек имах недостатъци, но като княз мисля, че съм изпълнин длъжността си. Дето и да бъда, ще моля Бога за благото на България!”