Морски курорти >> Свети Влас

Свети Влас

Информация | Kарта
seen
43254
facebook
Свети Влас

Курортно селище, разположено в подножието на южния склон на източна Стара планина в непосредствена близост до Черно море. Селото е много близо до град Несебър, до курортен комплекс Слънчев бряг и вилно селище “Елените”.

По исторически сведения селището е основано през II век от траките под името “Лариса” и е едно от най-старите села в община Несебър.

През 14 век е преименувано на Свети Влас – покровител на търговците, лечител. Бил построен манастир на името на светица. В околностите на селището са били изградени общо 4 манастира. Даже по време на османското владичество е носило името с. Манастир. В държавните регистри на Княжество България, след присъединяването на Източна Румелия, се води с името Свети Влас.

Уникалното съчетание на морски въздух и планина определят специфичния климат на Свети Влас и го правят подходящ за лечение на редица заболявания през цялата година.
Климатът обуславя развитието на туристическия отрасъл. Лесно се стига до Несебър, Ахелой, Равда, Слънчев бряг, Зора, Санаториум Свети Влас.