Черно море

Черно море

Информация | Kарта
seen
8155
facebook
Черно море

Черно море (в миналото Евксински понт) е вътрешно море, като връзката му със световния океан става чрез тесния проток Босфор и е с площ 420 000 кв.км. В сравнение с другите морета Черно море е слабо солено. Солеността на водата е 17,3 промила, за разлика от морската вода в океаните и Средиземно море, която е около 36 промила. Вместимостта на Черно море е 537 хил. куб. км вода, като за сравнение язовир Искър вмества 0,673 куб.км вода. В морето живеят около 1000 вида растения и още толкова вида животни. Интересна особеност на Черно море е наличието на сероводород на дълбочина над 120 м, което на практика прави невъзможно съществуването на живот под това ниво.

За името на морето има две хипотези. Едната е, че водите му имат тъмен цвят и затова е кръстено Черно. Другата е, че в миналото е вземало много жертви и затова е кръстено Черно, което в много народи и символ на скръб.

Излаз на него имат следните 6 държави – България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция.

Има няколко хипотези за възникването му като най-интересната от тях е тясно свързана с Потопа от Библията. Някой учени смятат, че след края на последният ледников период Черно море е било сладководно езеро и е било с над 100 м под морското равнище. След топенето на ледовете нивото на световният океан се покачило и морската вода нахлула през Босфора, като залива всички поселища по крайбрежието. Смята се, че са залети около 100 хил.кв.км суша. Този голям катаклизъм е останал в съзнанието на хората и се е предавал като легендата за Потопа.

Черно море е много важно за развитието на туризма и икономиката в региона. Границата на България с него е с дължина 378 км и там са разположени две големи пристанища – Варна и Бургас, и множество по малки – Балчик, Несебър, Созопол.

През последните 60 години силно развитие получава туризма по черноморието. Предпоставка за това имат слабо нарязаните брегове, финия пясък и мекия климат, както и летищата на Варна и Бургас, на които всяко лято пристигат по няколко милиона туристи летуващи на Черно море.

Условно черноморското крайбрежие на България се разделя от Стара планина на северно с главен град Варна и южно с главен град Бургас. На северното черноморие туристическият сезон е с около месец по-кратък, а морската вода е винаги с 1-2 градуса по-студена от южното черноморие.

Северната част на Черно море е на разстояние 450 км от столицата на България – София. Магистрала Хемус свързва София и най-големия град в региона Варна – наречен Морската столица на България. Около Варна са разположени множество курорти – Чайка, Свети Константин, Златни пясъци, Албена и Русалка на север, и Камчия, Бяла и Обзор на юг.

Южната част на Черно море е разположена на около 400 км от София и е с главен град Бургас. Близо до него е най-големият български курорт - Слънчев бряг със неговите повече от 400 хотела. Други по-малки са Несебър, Свети Влас, Елените, Поморие, Дюни, Созопол, Китен, Ахтопол и др.