Манастири и църкви >> Църква Въведение Богородично

Църква Въведение Богородично

Информация | Kарта
seen
2414
facebook

Църквата „Въведение Богородично” се намира в старият квартал „Вароша” в Благоевград.

Църквата представлява трикорабна базилка, богато изографисана от майстори на Банската художествена школа. Камбанарията е изнесена встрани от храмовия комплекс. „Въведение Богородично” е построена по подобие на църквата в Рилския манастир.

В двора се издига мемориал на Гоце-Делчевия род, както и паметник на майор Иван Павлович Орлински, чието име се свързва с първото освобождаване на Благоевград от турско робство.

Строежът на църкавата започва през 1840 г. Жителите на квартал „Вароша” я построяват сами със свои собствени средства и труд. Дори жените са носили камъни в престилките си, за да помагат. Строежът продължил четири години и през 1844 г. църквата е осветена. За времето си тя била една от най-богатите и най-пищните в региона.

По-късно, в епохата на Възраждането, в двора на църквата е построено ново училище. В училището са работили учители като Арсений Костенцев, Константин Босилков, Димитър Бисеров.

Днес църквата „Въведение Богородично” е запазена в автентичния ѝ вид. Тя събира благоевградчани на християнски празници, венчавки и други поводи.