Сто туристически обекта >> АИР в България >> Квартал Вароша – Благоевград

Квартал Вароша – Благоевград

Информация | Kарта
seen
2416
facebook

Квартал „Вароша” възниква през XVII век в подножието на Делвинския баир. През XVII и XVIII век кварталът има турски облик, а през XVIII век е единствената махала с християнско население, което се състои от около 150 – 200 семейства. По това време три моста свързват квартала с останалата част от града, която се намира от другата страна на минаващата през Благоевград река Бистрица. От другата страна на реката е чаршията и турската част на града.

По време на Възраждането „Вароша” приютява най-добрите учители и дейци на културата от региона, които участват активно в революционните борби на българите.

Думата „вароша” идва от прабългарски и едно от многото ѝ значения е „стар град”. Във „Вароша” се намира църквата „Въведение Богородично”, която е обявена за национален паметник на културата, къщата на Георги Измирлиев - Македончето, революционер в Априлското въстание, Регионалният исторически музей, дирекцията на Националния парк „Рила”. Кварталът е обявен за културен паметник.

За благоевградчани и гости на града „Вароша” означава история, традиции, както и място за разходка и отдих. Два хотела и няколко заведения създават удобство за туристи и посетители.