Сто туристически обекта >> Постоянна иконна изложба - Банско

Постоянна иконна изложба - Банско

Информация | Kарта
seen
3288
facebook

Постоянната иконна изложба се намира се на 5 минути от центъра на Банско – в старата му част, близо до черквата "Св. Троица" и Паметника на Паисий Хилендарски. Изложбата се помещава в забележителен архитектурен паметник - метоха на Хилендарския манастир, строен през 1749 г.

Едноетажната постройка е най-старата в Банско, запазена в автентичния си вид. Това е бившият женски метох, който първоначално е принадлежал на Зографския, а по-късно е отстъпен на Рилския манастир. Основоположник на Банската художествена школа е Тома Вишанов – Молера, който смело разчупва рамките на традиционната византийска иконопис.

Дело на сина на Тома - Димитър Молеров, са икони в черквите в Банско, Тешево, Лешко, Рилския манастир. Димитър бил поканен да зографисва атонския манастир "Ватопед" - изключително признание за неговия талант.

В 6 изложбени зали се разглежда развитието на Банската иконописна школа от края на XVIII до началото на XX век. Тук е експонирана част от произведенията на майсторите от Банската иконописна школа - една от най-популярните по времето на българския ренесанс.