Села >> Село Медвен

Село Медвен

Информация | Kарта
seen
4329
facebook

Намира се на около 40 км от Сливен, на 15 км от Жеравна и на 12 км от Котел.
Село Медвен е едно от малките очарователни страопланински селца, почти непроменени от времето, които пазят спомени и белези от дълга и нелека история.

Към момента жителите му не надвишат 250-260 души, но с гостите през по-топлите месеци селото значително се оживява. Медвен е известен с няколко неща. Една от забележителностите на селото са многобройните добре запазани дървени възрожденски къщи. Голяма част от тях са по-стари от 150 години и все още пазят свидетелства за ожесточените черкезки набези.

Друга местна забележителност е къщата-музей и паметникът на писателя-революционер Захари Стоянов. Оттук произхожда и друг известен творец – драматургът Стоян Бъчваров.

В няколко от старите възрожденски къщи днес са уредени малки семейни хотелчета, където в автентична обстановка гостите могат да починат и да се насладят на планинско гостоприемство, тишина и спокойствие. Няколко механи в селото предлагат разнообразни ястия, характерни за местната и българската кухня. Не липсват и по-луксозни места за отсядане.

Край Медвен има много природни забележителности: водопадите Голям и Малък скок и Синия вир, многобройните пещери, резерват Орлицата, няколко особено красиви скални образувания, останки от римска крепост. Недалеч е са и Котел, Жеравна както и друго китно планинско селце с много добре запазени възрожденски къщи – Ичера.

Напоследък Медвен се прочу и с ловен туризъм. Всеки уикенд в ловния сезон се организират ловни дружинки. В близкото село Садово има ловно стопанство, откъдето можете да наемете професионален водач и изобщо да се информирате по-подробно.

Възможен е и риболов или в местната Медвенска река, или в недалечния язовир Камчия. За любителите на билкарството и гъбарството поляните край Медвен дават богати възможности през летните месеци.