Манастири и църкви >> Преображение Господне – Поморие

Преображение Господне – Поморие

Информация | Kарта
seen
2088
facebook

Църквата ”Преображение Господне” в Поморие е най-старата постройка в града. Построена и завършена е през 1763-65г. Тя е изградена на мястото на по-малък храм, съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Църквата е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани, без външни кубета и вътрешни сводове. Липсва олтарна абсида на изток. Покрита е с двускатен покрив, с обширно вътрешно пространство с по два прозореца на северната и южната страна,две врати: южна – по-голяма, и западна – по- малка.

Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба в която са употребени разнообразни флорални мотиви. На иконостаса са поставени 17 големи икони от царския ред, изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в., а някои икони са от ХVІ в. Във втория апостолски ред има 33 малки икони – апостолски, празнични и светителски. Под царската икона на Иисус Христос – в солея, се намира малко аязмо със светена вода, извираща от каменна плоча, дебела 20 - 25 см. Изворчето е наречено от християните “Сълзите на Христос”.

Оригиналният архитектурен план на църквата – липсващата олтарна абсида на изток и богатата и високохудожествена вътрешна украса, я прави уникална за целия християнски свят.