Култура >> Художествена галерия – Бургас

Художествена галерия – Бургас

Информация | Kарта
seen
2017
facebook

Художествена галерия „Петко Задгорски“ е открита на 7 април 1946 година с колекция от 58 творби на български художници. Наречена е на бургаския художник и скулптор Петко Задгорски (1902-1974). През първите двадесет години от съществуването си галерията се помещава в Борсовия салон на Търговската камара, а през септември 1966 година се нанася в сградата на бившата синагога — една от архитектурните забележителности на града, построена през 1909 година по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани.

Експозицията е разположена на три етажа, а фондът на галерията се състои от около 2000 живописни, скулптурни и графични произведения на изкуството. Притежание на Бургаската художествена галерия са творби на Иван Мърквичка, Бенчо Обрешков, Цено Тодоров, Никола Маринов, Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Димитър Гюдженов, Илия Петров и много др.

Художествената галерия „Петко Задгорски“ съхранява и ценни иконописи от Странджанския край, създадени между 15 и 20 век. В колекцията има творби на Захари Зограф, Димитър Зограф, Йоан Зограф от Ахтопол, Сократ Георгиев от Созопол, Тодор Зограф от Хиос, Никола Зограф от Одрин.