Манастири и църкви >> Катедрален храм Св. Троица

Катедрален храм Св. Троица

Информация | Kарта
seen
2640
facebook

Катедралният храм Св. Троица в град Русе според приписка към ръкописно евангелие е построен през 1632 година.

В този храм са първите наченки на килийното обучение в Русе - 1720–1735 г. Тук са посрещнати руските войски, водени от ген. Тотлебен. Тук е извършена епископската хиротония на архимандрит Климент (писателят Васил Друмев).

Храмът е трикорабна базилика. Външността му е бедна и неизразителна. Вкопан е четири и половина метра под нивото на двора, поради изискванията на турската власт.
Най-колоритен е иконостасът, който е изработен през 1805-1807 г. По това време са нарисувани и иконите, които са дело на бащата на Захари Зограф – Христо Димитров и носят чертите на Самоковската иконописна школа.

Сегашният външен вид на църквата е след Освобождението. Доростолският и Червенски митрополит Григорий убедил своя приятел Зафир Сароглу, да направи дарение за разширение на храма. Били построени два параклиса. Единият бил посветен на св. Александър Невски и е осветен на 5 август 1884 г. , а вторият е посветен на светите братя Кирил и Методий.

Стените на храма са изографисани през 1934 г. от проф. Стефан Иванов и Господин Желязков.

През 1870 г. е създаден църковния хор по идея на учителя Тодор х. Станчев. Той е единственият хор в България след 1900 г. на ежегодна държавна субсидия.

Катедралният храм “Св. Троица” е обявен за паметник на културата от национално значение през 1983 г. Непрестанно се полагат грижи за неговото съхранение и обновление, за да бъде запазен за идните поколения, като една от светините и старините на Русе.

Адрес: Русе 7000, пл. “Св. Троица” № 9
Телефони за контакти: 082/ 822 963, 824277