Сто туристически обекта >> Демир баба теке

Демир баба теке

Информация | Kарта
seen
4999
facebook

Демир баба теке е мавзолей (тюрбе), което се намира в близост до село Свещари, близо до град Исперих и е част от историко-археологическия резерват Сборяново, който е един от Стоте национални туристически обекта.

Според легендите и преданията при текето Демир Баба е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир "Св.Георги". Сегашната постройка е монументална постройка с купол и преддверие с вход на изток. Алианите считат, че храмът е издигнат в чест на техния духовен водач Демир Баба (Железният баща), а християните го приемат за свой светец. Демир Баба теке е култов паметник, почитан едновременно от християни и мюсюлмани. До 1927 г. на купола е имало както християнски кръст, така и мюсюлмански полумесец.

На празникът 2 август по традиция се връзват парцалчета по решетките на прозорците, палят се свещи и се прави курбан. По всяка вероятност, знаейки за прабългарския произход на светеца Демир баба и ненавиждайки алианите като привърженици на шиитското направление в мюсюлманската религия, султанът заповядал на три пъти да се опожари храмът Демир баба и да се заличат фреските с лика на светеца и другите алиански светии, които били неколкократно замазвани с вар.