Къщи музеи >> Бобевска къща - Тетевен

Бобевска къща - Тетевен

Информация | Kарта
seen
3867
facebook

Бобевската къща, в град Тетевен, е строена през 1852 година от майстор Йончо Хаджи Йончев. В тази къща е била една от тайните квартири на Васил Левски. Апостолът на Свободата често провеждал събрания тук – къщата е била средище на тетевенските революционери. Тук са се леели куршуми и са се шили дрехи за тях.

Къщата се отличава с оригиналната си Възрожденска архитектура, с романтиката и с топлината, която излъчва. Характерен за къщите от Възрожденската епоха е големият, огрян от слънцето чардак, който е разположен в източната част. Чардакът е бил и вестибюл и всекидневна и уютно място за спане през лятото. От чардака, който играе ролята на функционална връзка между всички помещения, се влиза в стаите и в кухнята. Чардакът е обграден отвсякъде с дървени подпори, великолепно профилирани с хубава тетевенска дърворезба.

За разлика от други къщи от същата епоха, Бобевската къща има четири добре разработени фасади, украсени с елементи характерни за времето. Къщата има малък двор, романтично оформена градина, в която са засадени чимшири, бръшлян и тетевенски здравец.

Днес къщата е частна собственост.