още забележителности >> Музейна сбирка в село Гумощник, Троян

Музейна сбирка в село Гумощник, Троян

Информация | Kарта
seen
2046
facebook

В двора на църквата в село Гумощник, община Троян се намира единственото оцеляло в Ловешка област килийно училище. То е неделима част от възрожденския църковно-училищен комплекс.

В днешния си вид е реставрирано през 1979 г., а създадено през 1829 г. и по-късно прераснало в светско училище. То е ограмотявало децата на селото в продължение на повече от сто години. В една от стаите на килийното училище са запазени първите чинове с пясък за първо отделение, присъстват плочките с тесни и широки редове от едната страна и квадратчета за смятане от другата.

Тук могат да се видят калеми, мастилници на големите ученици, наградите и наказанията под формата на табелки, окачени на стената, газеници, торбичките за просеника и лука. Интерес представляват читанката от 1896 г. и наустицата. На първия етаж на сградата е подредена музейна сбирка, която представя историята на селището.

Тук са експонирани предмети, открити при археологически разкопки на тракийски могили, смъртните актове на загиналите на Титаник, много образци, свързани с духовната и материална култура на местното население - пафти, газеници, паралия, хурки, сърпове, паламарки.
Част от комплекса са и двата паметника на загиналите във войните от с. Гумощник и на загиналите при потъването на Титаник. Каменните паметници са разположени един до друг и са изработени от местни майстори със средства, дарени от населението на селото.