още забележителности >> Музей на занаятите - Троян

Музей на занаятите - Троян

Информация | Kарта
seen
4370
facebook

Музеят се намира на централния площад Възраждане в град Троян и е уникален с това, че е единственият в България музей, съхранил богатството на майсторите на народни художествени занаяти и приложни изкуства. Експозицията е разположена в 10 зали. Музеят изучава и представя зараждането и развитието на занаятите в района: керамика, дървообработване, дървостругарство, дърворезба, иконопис, бъкличарство, металообработване, златарство, производство на оръжия, тъкачество, абаджийство, интериор на балканджийския дом, съвременни занаяти.

През епохата на Възраждането Троян си спечелва славата на будно занаятчийско селище. Ражда се чаршията, ражда се панаирът при Троянския манастир. Развиващата се икономика намира своите пазари в Цариград, Босна, Херцеговина, Сърбия, Румъния.

Популярността на троянската керамична школа през Възраждането се дължи на даровитостта и опитността на майсторите да създават практични, полезни и красиви съдове. Цветово преобладават меките земни тонове - жълто, кафяво, зелено, а декорацията е три основни вида: ангобна, врязана и пластична. През XX век конкуренцията води до промени в традиционната троянска керамика. Цветовата гама става по-пъстра, разработват се и се довеждат до съвършенство различните варианти на `троянската шарка`. Този общ процес на търсене продължава и до днес.

Дървообработващите занаяти са другата слава на троянските майстори. Дело на изкусната ръка на майстора-горянин са колата и хомотът, булчинската ракла и хамбарът, кобилицата и водникът, одърът и иконостасът. Украсата на дървостругарските изделия - паралии, чутори, захлупци, солници, бъклици, гаванки, хурки, е скромна.

При металообработващите занаяти най-широко разпространен е ковашкият - налбанство, брадварство, ножарство, ножичарство, медникарство. По стилните си белези то носи характеристиката на прибалканската школа - Търново, Карлово, Казанлък.

Художествените тъкани са предназначени за домашна употреба и за уредба на жилището. Най-старинни тъкани са козякът, халището и чергата, в естествени цветове - сив, бял, кафяв. Много разпространена е шарената черга с характерните цветове - червен, зелен, черен и жълт. Троянският китеник е с предпочитания от троянката растителен мотив - цветя от градината и листата на лозниците. Дребно форматните тъкани - възглавници, ленени и памучни кърпи с пъстри прешарвания, вълнените месали са безценно богатство, създавано векове със стан и ръка.

Най-жизнените съвременни народни художествени занаяти в региона са керамиката, дървостругарството, медникарството и тъкачеството.

Работно време: 8 – 12 часа, 13 – 17 часа.