Резервати в България >> Парк Стратеш - Ловеч

Парк Стратеш - Ловеч

Информация | Kарта
seen
4651
facebook

Парк Статеш обхваща площ от около 1000 дка в североизточната част на града. Носи името на хълма, върху който е разположен.

Първоначално строителството започва плахо по частични проекти. През 1956 г. се изготвя проект, по който е изграден сегашният парк. Първоначално се започва с изграждане на централната част - мястото около Белия паметник. Официалното откриване на парка става на 27 май 1964 г.

В парка е и Езерото, заемащо площ от 2 дка. Наоколо са оформени розариум, алпинеум и други красиви кътчета. На площадката при надвесената към реката скала, там, където през Освободителната война е била руска артилерийска позиция, е издигнат Белият паметник. В съседство са засадени дръвчета от екипажа на космическата станция "Съюз 33" - Николай Рукавишников и Георги Иванов и техните колеги Александър Александров и Алексей Елисеев при посещението им в Ловеч на 16 май 1979 г. От паметника по асфалтираната Алея на българо-руската и българо-съветската дружба се отива до мемориала. Алеята е изградена през 1977 г. в чест на 100-годишнината от освобождението на Ловеч.

В източната част на парка е едно от най-посещаваните места - зоопаркът, който е втори по големина в България както по площ, така и по видове животни.