АИР в България >> Архитектурен резерват Старо Стефаново

Архитектурен резерват Старо Стефаново

Информация | Kарта
seen
5852
facebook

Архитектурният резерват Старо Стефаново (20 км югоизточно от Ловеч, само на 3 км от главния път София - Варна) е с над 100 паметника на културата от началото и средата на XIX в. За пръв път селото се споменава с името Исвоте в летописи от 1515 година. Исторически е доказан старобългарският му произход (едно от най - старите в областта селища).

Не пропускайте да посетите черквата в селото, която наскоро е обновена. За жалост църквата е затворена и няма да можете да си запалите свещичка и да се помолите в този стар храм, както и да се насладите на красивите стенописи.

Интерес за любопитния посетител са 1300 - годишното дърво цер, църквата "Рождество Пресвета Богородица" (1864), строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, селската чешма (1830) и Поповото мостче (1824). Тук е роден Иванаки Йонков Кюркчията, един от ръководителите на Велчовата завера, обесен от турците през 1836 г.
В околностите на селото има няколко тракийски могили. Селото беше снимачна площадка на сериала по прочутия роман на Ивайло Петров "Хайка за вълци".