Покритият мост – Ловеч

Покритият мост – Ловеч

Информация | Kарта
seen
2847
facebook

Покритият мост над река Осъм в Ловеч, свързващ новата част на града с архитектурно-историческия резерват и квартал "Вароша", е единственият по рода си на Балканския полуостров.

Покритият мост в Ловеч се строи няколко пъти. По сведения на пътешествениците Ами Буе, Феликс Каниц и местни документи и спомени, първият мост от 30-те г. на 19 век е и вторият построен през 1871 г. са отнесени от придошлата река.

Затова по молба на ловешкия занаятчия Исмайл през 1874 година българския архитект Никола Фичев (познат още като Уста Кольо Фичето), построява прочутия трети покрит мост. Мостът, който просъществува половин столетие, e бил изграден на 7 каменни устоя (от пясъчник от близкото с. Радювене) изцяло от дърво, без метални части, като при сглобките са използвани дървени клинове. Дължината му е 84 м, ширината 10 м, от които 5 м улица и разполага с 6 отвора. Горните части на каменните устои са украсени с патриотични скулптурни изображения на лъв, двуглав орел, бича на поробителя и др. Във вътрешността, от двете страни на улицата, са устроени 64 малки дюкянчета по 2,50 м. Мостът се осветява от газови фенери.

На 2 или 3 август 1925 мостът изгаря почти до основи. На негово място през 1931 са изградени нов железобетонен покрит мост (арх. Ст. Олеков, инж. Цветков), който разполага с три отвора и 40 дюкянчета, а между тях минава асфалтиран автомобилен път.

През 1981-1982, след реконструкция по проект на арх. Златев, железобетонния мост на арх. Олеков е престроен, с цел мостът да придобие днешния си вид, който е много близък до варианта, дело на Кольо Фичето. Шосето е заменено с пешеходна алея, около която се разпростират 14 магазинчета и две сладкарници. Днешната дължина на моста е 106 метра. Мостът е основна атракция за гостите на Ловеч, а магазинчетата в него предлагат всевъзможни сувенири, свързани с Ловеч и региона.