Етнографски музей – Ловеч

Етнографски музей – Ловеч

Информация | Kарта
seen
2166
facebook

Етнографският комплекс в Ловеч се състои от две съседни къщи - Драсова и Рашова.

В Драсовата къща музейната експозиция пресъздава живота на едно заможно търговско семейство през този период. Къщата е строена в началото на ХІХ в. В кухнята ще видите както трикраките столчета и ниската масичка, ракла и „сарак” /лавица/, на която са наредени съдинки, така и лъскавата шарена кутийка от „Какао - Милка”, донесена чак от Австрия.

В Драсовата къща може да се види така характерната за балканския регион печка „джамал”. Тя е направена така, че да се пали от едната стая, а да топли две. В т.нар. хол се вижда същата смесица между европейски и ориенталски стил - до миндера, покрит с шарени черги, са разположени виенските столове и мебели и - най-интересното - руски самовар.

В спалнята има само един огромен одър, на който са спели от 7 до 27 души. Специално за младите дами интерес ще представлява булчинската стая, която е изцяло обзаведена с виенски мебели, а порцеланът на лавицата е немски. Можете да видите характерното булчинско облекло и ориенталските чехлички на младата булка.

Типични за ловешките къщи от този период са големите тераси или „кьошкове”. През лятото цялото семейство е спяло навън на терасата на прохлада.

Драсовата къща има голяма автентична маза с огромни дъбови врати. Вътре в нея можете да се запознаете със странен съд на име лин. В него се е слагало гроздето и само мъжете са можели да влизат, за да го мачкат с боси крака. В мазата има и огромни бурета за вино, теглилки и кошове за грозде.

Съседната Рашова къща е строена през 1835 г. Тя е на интелектуалеца Ненчо Рашов и е завещана от собственика й на музея. Експозицията пресъздава бита и културата на ловешката интелигенция от 30-те и 40-те години на миналия век.

В една от стаите е подреден работен кабинет на интелектуалеца Ненчо Рашев. Тук се намират негови лични вещи, китарата, библиотека, бюро и дрехи на бележития българин.

В Рашовата къща вече почти изцяло се налага европейският стил. Отново я има печката „джамал”, но тя е вече в коридора. Кухнята е семпла, с висока маса, европейски столове и съдове от порцелан. Тук вече има и настолни лампи, детско люлеещо се кошче, френски порцелан, немски часовници, европейски бюфет, както и запазен флакон от парфюм „Шанел”. Най-интересни са кърпите, всички от които имат поздравителни надписи.

В холната стая можете да видите традиционното градско облекло на дамите с техните неизменни шапки и чадърчета.Тук се намира и пианото, на което е написан химнът „Върви народе възродени”.

Етнографският комплекс се намира на ул.” Христо Иванов - Големия” 16. През зимата работи от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00ч., а през лятото - от 8.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 18.00 ч., без почивен ден.