Трета Българска държава >> Музей „Възраждане и Учредително събрание“

Музей „Възраждане и Учредително събрание“

Информация | Kарта
seen
3860
facebook
Музей „Възраждане и Учредително събрание“

Музеят “Възраждане и Учредително събрание” се намира в севeрната част на площад “Съединение” в град Велико Търново в сграда на стария турски конак.

Този архитектурен паметник е изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител майстор Колю Фичето. През 1985 г. е завършена адаптацията на сградата с оглед предназначението и за музей.

Експозицията е разгъната на три от етажите и показват: паметници илюстриращи развитието на християнското изкуство през периода на османското владичество; икономическото развитие на Търново и региона през епохата на Възраждането; показани са предмети и документи, свързани със 17 от практикуваните в града 22 занаята; най-важните моменти от национално-освободителната борба на населението от Търновския край през епохата на османското владичество – хайдушко движение, Първо и Второ Търновски въстания, Велчова завера, Хаджиставрева буна, въстание на капитан дядо Никола, действията на четите на Филип Тотю, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877–1878 г.