Сто туристически обекта >> Манастири и църкви >> Манастир Седемте престола

Манастир Седемте престола

Информация | Kарта
seen
36841
facebook
Манастир Седемте престола

Осеновлашкият манастир с официалното име “Света Богородица”, известен повече като Седемте престола е построен в красивата доилна на малката река Габровница в Северна Стара планина.

Според легендата Седемте престола е основан от 7 боляри, които идват от Бесарабия през 11-ти век и се заселват тук с техните семейства.

Както повечето български манастири, Седемте престола е ограден с висок каменен зид, а църквата е разположена в средата на вътрешния двор. Камбанарията се състои от две камбани с дървено и метално клепала. Малкият двор впечатлява посетителите със своята добре поддържана градина с много цветя, цъфтящи храсти и стари дървета, едно от които е едновековна секвоя. В църквата има седем отделни олтара – нещо, което няма в друг български храм.

Четирите основни олтара образуват кръст и са отделени от главната зала с вътрешни стени. Други два са в близост до вратата и са още по-изолирани – до тях се стига през малките входове на два параклиса. Последният 7-ми олтар, е непосредствено срещу входа на църквата. Всеки престол представлява отделен параклис със собствени стенописи и иконостас.

Впечатляващ е масивния полилей “Хоро” по който има изящна дърворезба и рисунки на религиозна тематика. Всички стенописи в църквата са повече от 100 годишни.

Манастирът има собствена библиотека, която съдържа православни книги, включително една подарена от руската императрица Екатерина ІІ.