Антични забележителности >> Музеи в Пловдив >> Античен стадион - Пловдив

Античен стадион - Пловдив

Информация | Kарта
seen
4642
facebook

Античният стадион на Филипопол или Тримонциум се намира на площадното място западно от Джумая джамия.

Експонирана е под нивото на уличното движение, като входът му се намира под главната улица "Княз Александър I". Построен е в характерния за малоазийските градове тържествен архитектурен стил. Седалките са разположени на 14 мраморни реда, като са декорирани с релефни подпори, издялани във формата на лъвски крак.

Главната част на стадиона е пистата за надбягване, която започва при главния вход и достига северната част, при която е оформен завой наречен сфендон, използван при надбягванията с колесници.

Пистата е дълга един римски стадий (600 римски стъпки). Обрамчен с полукръгла арка вход, извеждащ на улица настлана с големи сиенитни плочи, се намира в средата на сфендона. Виждат се и долните части на колоните на античния акведут, който захранвал голямото водохранилище на Таксим тепе с вода от Родопите.

През римската епоха, когато бил разцветът на Филипопол (II - IV век.), в античния Римски стадион се провеждали Кендрийски и Александрийски игри, в чест на бог Аполон и на Александър Македонски. По късно античният стадион започнал да се използва само като хиподрум, защото император Теодосий Велики забранил атлетическите игри. Античният стадион побирал около 30 хиляди зрители и бил една от най-внушителните и значими архитектурни постройки в Пловдив.