Къщи музеи >> Къщата на Юрдан Хаджипетков - Елена

Къщата на Юрдан Хаджипетков - Елена

Информация | Kарта
seen
2975
facebook

Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща. Сградата е двуетажна. Къщата на Юрдан Хаджипетков се намира на улица "Иларион Макариополски" №2 в Елена и се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Стените на приземния етаж са тухлени. Цялата външна стена към улицата е от хубаво обработени и с правилна форма камъни. Приземието се състои от голям дюкян с два входа към улицата, три жилищни помещения, мазе и входен вестибюл, а горният етаж е жилищен. Разпределението на високите светли помещения носи белезите на представителност, характерна за самочувствието на по-заможните семейства.

Сега в тази къща е разположена художествена галерия с голям фонд от произведения на изкуството, наброяващи над 1000 експоната и обособени в два раздела- "Средновековно и възрожденско изкуство" и "Съвременна живопис".
В двора е запазена старата къща на Юрдан Хаджипетков (наследена от дядо му хаджи Тодор), в която е роден писателят Петко Юрданов Тодоров. Тя е едноетажна към двора, а към реката- двуетажна. Конструкцията и е талпена, а стряхата е широка. Към реката външната стена не е измазана и се включва много добре в общия силует край реката, един от най-характерните в Елена. Между къщите е издигнат паметник на видния български писател.
В същата къща е родена е сестрата на Петко Юрданов Тодоров- Мина, известна от творчеството на Яворов.