Сто туристически обекта >> Къща-музей Иларион Макариополски - Елена

Къща-музей Иларион Макариополски - Елена

Информация | Kарта
seen
5690
facebook

От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей "Иларион Макариополски". Тя е паметник на културата с национално значение и се намира на улица "Дойно Граматик" №2. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски- виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище "Напредък".

Къщата е строена около 1710-1715 година от камък и дърво на три последователни етапа на застрояване, които не нарушават единното въздействие на постройката. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед- големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци.
В приземния етаж са разположени избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене. За горния етаж водят две отделни стълби- едната закрита, в западната част, а другата открита- в източната част на къщата. Половината от чардака е заета от повдигнат одър. На него в летните дни е почивало голямото семейство.

В източната част от двора на къщата се намира Хаджихристовата чешма. По-рано се е намирала на главната улица срещу родната къща на писателя Петко Юрданов Тодоров, но при регулацията на улицата се е наложило да бъде преместена. Строена е през 1754 година от Кара Йоан от Арбанаси, прачичо на Макариополски. Подновявана е през 1813 година от хаджи Стоян Михальов, баща на Макариополски. В сегашния и вид е поправяна през 1873 година от хаджи Христо, брат на Иларион Макариополски. Близо до нея се намира бюст-паметник на Макариополски.