Сто туристически обекта >> Антични забележителности >> АИР в България >> Национален археологически резерват “Кабиле”

Национален археологически резерват “Кабиле”

Информация | Kарта
seen
26651
facebook

Националният археологически резерват “Кабиле” се намира на 8 км северозападно от Ямбол.
От 1972 г. там се провеждат редовни археологически разкопки, вследствие на което посетителите могат да видят руините на Кабиле – един от най-големите и значими градове в Древна Тракия, възникнал ІV в.пр.н.е. и продължил съществуването си до Средновековието.

Разкрити и експонирани са светилище и части от крепостни стени с порта от елинистическата епоха (ІV-ІІ в.пр.Хр.); укрепен военен лагер с прилежащите му обществени сгради и казарми от римската епоха (ІІІ-ІV в.); римска баня с хипокауст, две раннохристиянски базилики, едната от които с многоцветни подови мозайки и други архитектурни останки от артичния град.

Археологическият резерват “Кабиле” разполага със собствен музей, където на 960 кв.м площ е уредена постоянна експозиция за историческото развитие на античния град. Музеят разполага с лекционна зала с 60 места за провеждане на научни симпозиуми, конференции и др.

В рамките на археологическия резерват е изградена и модерна археологическа база, предоставяща отлични условия за научна работа.

Работно време: делник: 8-17 ч
Празник – след заявка в Историческия музей

Източник:Асоциация МУЗЕЙ "ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - Маршрути на културния туризъм" - 2004 г.