Езера и язовири >> Язовир Душанци

Язовир Душанци

Информация | Kарта
seen
2473
facebook

Язовир Душанци е разположен в подножието на Стара планина до село Душанци(до Пирдоп). Всяка година той радва мераклиите с добри количества риба, като се слави с огромни количества червеноперки.

Множеството дървета около брега дават жадуваната прохлада през горещите летни дни. По сенките обаче комарите са голяма напаст. Носенето на репеленти е, меко казано, препоръчително.

През топлите дни е изключително резултатен риболовът на червеноперка. Всъщност това е бабушка, но повечето рибари я наричат така заради пълната им прилика. При риболова на тази риба от значение е предимно количеството на уловената риба. Приятното в случая е неспирното кълване от сутрин до вечер.

Освен червеноперка излиза и платика, клен, шаран.
Във водоема през последните години се е завъдила и щука. Екземплярите, които се ловят, са около 2-3 килограма и доставят истински емоции на късметлиите. Щуката се лови на живо рибе (за предпочитане малка червеноперка от същия водоем). Резултатен е както риболовът на тапа, така и този на дъно. Щуките са едри и това налага употребата на метален повод и по едри куки.