Урдовиза

Информация | Kарта
seen
2582
facebook

Крепост Урдовиза се намира до град Китен община Приморско и на 35 км от Созопол на едноименния черноморски полуостров. Съществува от времето на Троянската война 12 в.пр.н.е. Доказано е, че тук е имало пристанище, както през античността, така и през средновековието, когато крепостта е била важна българска твърдина и военноморска база.

Полуостровът, на който се е намирала крепостта, е дълъг около 120 м и широк от 60 до 80 м като шийката, която го свързва с континента, е широка около 40 м. Бреговете на полуострова са стръмни и високи от 10 до 15 м, което го прави непристъпен откъм морето. Братя Шкорпил са открили останките на крепостна стена, дълга 100 крачки, дебела 3 м, изградена от ломен камък, споен с бял хоросан с примесени в него счупени керемиди.

Стената била увенчана с две бойни кули. Пред нея бил изкопан дълбок ров. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата.
При разкопките на крепостната стена на Урдовиза, която е една от най – запазените крепостни стени по черноморието, са открити 12 стъпала, две кули за наблюдение, огнище, както и ясно очертана врата.